Tricep cable exercise

5 beste tricep oefeningen!

Heb je je ooit afgevraagd waarom tricep oefeningen zo cruciaal zijn in je workout routine? Of hoe je de kracht en definitie van je bovenarmen echt kunt verbeteren? Triceps trainen is meer dan alleen maar een esthetische boost; het is de sleutel tot een sterkere, meer gebalanceerde armkracht. Of je nu een fitnessbeginner bent of een ervaren sporter, het trainen van je triceps is essentieel voor het bereiken van je volledige fysieke potentieel.

In deze blogpost onthullen we onze top 5 beste tricep oefeningen die niet alleen je armen transformeren, maar ook je algehele workout naar een hoger niveau tillen. Ben je klaar om de kracht van effectieve tricep training te ontdekken?

 

1. Triceps dip: De ultieme krachtbouwer

 

Uitvoering:

Man voert op correcte wijze triceps dip uit op een dip rek
 • Begin door met je armen op de handgrepen van een dip rek of machine te steunen.
 • Strek je armen en houd je benen recht onder je.
 • Buig je armen, laat je zakken tot je borst op gelijke hoogte is met de handgrepen, en kom dan weer omhoog.

 

Voordelen:

De triceps dip is niet alleen geweldig voor het versterken van je triceps, maar het werkt ook aan je borstspieren en schouders. Het verbetert je algehele bovenlichaamkracht en -coördinatie.

 

Veelvoorkomende Fouten:

Een veelgemaakte fout is het te ver naar voren of naar achteren leunen. Zorg voor een rechte houding om de focus op de triceps te houden.

 

Intensiteitsaanpassingen:

Beginners kunnen starten met een dipmachine voor ondersteuning, terwijl gevorderden extra gewichten kunnen gebruiken voor meer uitdaging.

 

Tips:

Concentreer op een gecontroleerde beweging en vermijd het te snel zakken of opdrukken. Een gestage, beheerste beweging zorgt voor maximale spieractivatie.

 

In Een Workoutschema:

Het is aan te bevelen om de plaats van triceps dips in je workout routine regelmatig te veranderen. Dit zorgt voor variatie en voorkomt dat je spieren te gewend raken aan een vaste volgorde, wat de effectiviteit van je training kan verhogen.

De triceps dip is niet alleen effectief voor de triceps, maar ook voor de borstspieren en de voorkant van de schouders. Het is een oefening die kracht en coördinatie vereist, en is uitstekend voor spieropbouw en toning.

 

2. Skullcrusher: Focus op de 'Long Head' en 'Lateral Head'

Atleet voert op correcte wijze de skullcrusher uit met een EZ stang

 

Uitvoering:

 • Gebruik een EZ-stang voor comfortabele polsposities.
 • Begin met het gewicht recht boven je hoofd.
 • Laat het gewicht zakken tot het bijna je hoofd raakt, en duw dan weer omhoog.

 

Voordelen:

De skullcrusher is uitstekend voor het isoleren van de triceps, met name de 'long head' en 'lateral head'. Deze oefening helpt bij het opbouwen van zowel kracht als definitie in de triceps.

 

Veelvoorkomende Fouten:

Een veelvoorkomende fout is het bewegen van de ellebogen tijdens de oefening. Het is cruciaal om de ellebogen vast en in positie te houden om de triceps effectief te trainen.

 

Intensiteitsaanpassingen:

Beginners kunnen lichtere gewichten of zelfs een dumbbell gebruiken. Gevorderden kunnen zwaardere gewichten of meer herhalingen toevoegen voor extra intensiteit.

 

Tips:

Focus op het langzaam laten zakken van het gewicht en het explosief omhoog duwen. Zorg ervoor dat je de triceps aan het einde van de beweging goed aanspant.

 

In Een Workoutschema:

De skullcrusher kan flexibel worden ingezet in je trainingsschema. Probeer deze oefening af te wisselen met andere tricep oefeningen om de spieren te blijven uitdagen en groei te stimuleren.

 

De skullcrusher is een fantastische oefening voor de isolatie van de triceps, met name de 'long head' en 'lateral head'

 

3. Tricep pushdown (touw): Perfect als isolatie oefening

Sportieve vrouw voer een triceps push down oefening uit op correcte manier

Uitvoering:

 • Sta met je gezicht naar de kabelmachine en pak het touw vast.
 • Houd je ellebogen strak in je zij en trek het touw naar beneden tot je armen volledig gestrekt zijn.
 • Laat je armen langzaam terugkomen naar de startpositie.

 

Voordelen:

De tricep pushdown is ideaal voor het isoleren van de triceps en helpt bij het opbouwen van zowel spierdefinitie als kracht. Deze oefening richt zich specifiek op de 'lateral head' van de triceps.

Veelvoorkomende Fouten:

Veelgemaakte fouten zijn het gebruik van teveel gewicht, waardoor andere spieren zoals de rug en schouders overnemen, en het niet vasthouden van de ellebogen in de zij. Dit vermindert de effectiviteit van de oefening voor de triceps.

Intensiteitsaanpassingen:

Voor beginners is het raadzaam om met lichtere gewichten te beginnen en de focus op de juiste vorm te leggen. Gevorderden kunnen experimenteren met verschillende touw- of stangtypes en gewichten om de intensiteit te verhogen.

Tips:

Zorg ervoor dat je de beweging beheerst en voorkom dat je momentum gebruikt om het gewicht te verplaatsen. Een langzame, gecontroleerde beweging zorgt voor maximale spieractivatie.

In Een Workoutschema:

De tricep pushdown kan worden afgewisseld met compound oefeningen voor een uitgebalanceerde tricep workout. Dit helpt om de spieren uit verschillende hoeken te benaderen en zorgt voor een algehele ontwikkeling van de triceps.

 

De tricep pushdown is geweldig voor het isoleren van de triceps en kan helpen bij het opbouwen van spierdefinitie en kracht.

 

4. Staande Overhead Tricep Extensie: Richt je op de 'Long Head'

Uitvoering:

 • Sta rechtop met een dumbbell in beide handen, achter je hoofd.
 • Strek je armen en breng het gewicht boven je hoofd.

 

Voordelen:

De staande overhead tricep extensie is niet alleen effectief voor het isoleren van de lange kop van de triceps, maar vereist ook meer stabilisatie van de core. Dit draagt bij aan een meer uitgebreide workout en helpt bij het ontwikkelen van zowel kracht als spierdefinitie in de gehele triceps. Door de staande positie worden meerdere spiergroepen geactiveerd, wat leidt tot een intensievere en effectievere training.

 

Veelvoorkomende Fouten:

Een fout die vaak gemaakt wordt, is het te ver bewegen van de ellebogen, wat kan leiden tot verminderde focus op de triceps en mogelijk blessures. Het is belangrijk de ellebogen dicht bij het hoofd te houden.

 

Intensiteitsaanpassingen:

Beginners kunnen starten met lichtere gewichten om de juiste vorm te waarborgen. Gevorderden kunnen zwaardere gewichten gebruiken of meer herhalingen toevoegen voor extra intensiteit.

 

Tips:

Concentreer je op het stabiel houden van je core en ellebogen tijdens de oefening. Dit verhoogt de effectiviteit en helpt bij het voorkomen van blessures.

 

In Een Workoutschema:

De staande overhead tricep extensie is een geweldige afwisseling met andere tricep oefeningen en kan aan het einde van de workout worden gedaan als een 'finisher' om de triceps volledig uit te putten.

Deze oefening helpt bij het ontwikkelen van de lange kop van de triceps, wat zorgt voor een volledigere spierontwikkeling.

 

5. Seated Dumbbell Triceps Extension: Train de Volledige Triceps

Uitvoering:

 • Zit met het gewicht in je handen achter je nek.
 • Strek je onderarmen en breng het gewicht boven je hoofd.

 

Voordelen:

De seated dumbbell triceps extension is ideaal voor het trainen van de lange kop van de triceps, die vaak minder aandacht krijgt in andere oefeningen. Deze oefening biedt een volledige ontwikkeling van de tricepsspier.

 

Veelvoorkomende Fouten:

Een gebruikelijke fout is het te ver uit elkaar bewegen van de ellebogen, wat de focus van de triceps wegneemt. Zorg ervoor dat je ellebogen naar binnen gericht blijven.

 

Intensiteitsaanpassingen:

Begin met een comfortabel gewicht en verhoog dit geleidelijk om de intensiteit te verhogen. Zorg ervoor dat je de juiste vorm behoudt, ongeacht het gewicht.

 

Tips:

Focus op het aanspannen van je buikspieren om je rug te ondersteunen en te voorkomen dat je ellebogen uitwaaieren. Dit zorgt voor een effectievere en veiligere oefening.

 

In Een Workoutschema:

Deze oefening kan worden gecombineerd met andere tricepsoefeningen voor een uitgebreide tricepstraining. Het is vooral effectief wanneer je het aan het einde van je workout plaatst om een diepe spiervermoeidheid te bereiken.

De seated dumbbell triceps extension is perfect voor het trainen van de volledige triceps en zorgt voor een evenwichtige spiergroei.

 

Jouw weg naar sterkere triceps

Het integreren van deze 5 tricep oefeningen in je trainingsroutine kan leiden tot significante verbeteringen in kracht, uithoudingsvermogen en spierdefinitie. Onthoud dat consistentie, juiste vorm en variatie de sleutels zijn tot succes. Wissel deze oefeningen af, houd je aan een regelmatige trainingsroutine, en let op je voeding voor de beste resultaten.

Naast het perfectioneren van je tricep oefeningen, is het essentieel om aandacht te besteden aan de algehele kwaliteit van je trainingssessies. Bij Tigrar begrijpen we dat de juiste uitrusting het verschil kan maken. Onze professionele krachttrainingsuitrusting zorgt ervoor dat je maximale resultaten behaalt, terwijl onze ondersteunende wrist wraps helpen om blessures te voorkomen en je polsen de nodige stabiliteit bieden tijdens intensieve workouts. En vergeet niet om gehydrateerd te blijven met onze duurzame thermosflessen, een must-have voor elke fitnessliefhebber. Voor degenen die hun cardio willen verbeteren, bekijk onze hoogwaardige springtouwen, perfect voor een snelle en effectieve cardio-sessie.

Ben je geïnteresseerd in meer fitness gerelateerde tips en oefeningen? Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van de nieuwste trends en adviezen. Deel je vooruitgang en ervaringen met ons; we horen graag van je!

Wat is jouw favoriete tricep oefening? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.