Compound deadlift oefening uitgevoerd door een sportman

Het belang van compound oefeningen: Ontdek de beste workouts

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige workouts meer resultaat opleveren dan andere? Ontdek de kracht van compound oefeningen en vernieuw je trainingsprogramma. Compound training is essentieel voor zowel beginners als ervaren fitnessliefhebbers vanwege hun effectiviteit en veelzijdigheid.

Wat zijn compound oefeningen?

Compound oefeningen activeren meerdere spiergroepen en gewrichten tegelijk binnen één beweging. Voorbeelden hiervan zijn de squat, deadlift en bench press. Door meerdere spieren tegelijk te trainen, verhogen deze bewegingen de algehele kracht en spiermassa sneller dan isolatie oefeningen.

Bij een squat zet je bijvoorbeeld je voeten op schouderbreedte en buig je door je knieën totdat ze een hoek van 90 graden vormen en kom je weer omhoog. Dit soort workouts helpt je hele lichaam te versterken.

Waar zijn compound oefeningen goed voor?

Compound training biedt tal van voordelen. Ze verbeteren niet alleen de spierkracht en -massa. Ze verhogen ook de calorie verbranding en verbeteren de algehele functionele fitheid.

Deze oefeningen simuleren bewegingen die je in het dagelijks leven uitvoert. Denk aan tillen, duwen en trekken.

Dit zorgt ervoor dat je lichaam efficiënter werkt. Bovendien besparen ze tijd, omdat je meerdere spiergroepen in één beweging traint. Voor meer informatie over ondersteuning tijdens squats, bekijk onze knee sleeves for squats

Beste compound oefeningen

De top vijf compound oefeningen zijn:

 1. Squat
 2. Deadlift
 3. Bench Press
 4. Pull-Up
 5. Row


Voor een effectieve workout is het belangrijk om deze bewegingen met de juiste techniek uit te voeren. Bij de bench press is het cruciaal om je voeten op de grond te houden. Houd ook je rug recht voor maximale stabiliteit.

Gebruik weightlifting lifting straps voor extra grip bij zware deadlifts. Deze trainingen versterken je hele lichaam en zorgen voor een evenwichtige spierontwikkeling.

Compound oefeningen voor benen

Squats, lunges en deadlifts zijn uitstekende compound trainingen voor de benen. Deze oefeningen richten zich op de grote spiergroepen zoals quadriceps, hamstrings en bilspieren.

Een effectieve beweging voor de benen is de Bulgarian split squat. Bij deze beweging rust je ene voet op een bankje. Je andere been vormt een hoek van 90 graden als je buigt.

Voor extra ondersteuning tijdens zware sets kun je een lifting belt gebruiken. Vergeet ook niet bewegingen zoals calf raises, die je kuitspieren versterken.

Compound en isolatie oefeningen

Compound bewegingen zouden een groot deel van je trainingsprogramma moeten uitmaken. Isolatie-oefeningen zoals bicep curls zijn echter ook belangrijk. Deze richten zich op specifieke spieren en helpen bij het verbeteren van zwakke punten.

Een goede balans tussen beide soorten trainingen zorgt voor optimale resultaten. Isolatie-oefeningen kunnen na compound bewegingen worden uitgevoerd om specifieke spiergroepen extra te belasten.

Hoeveel compound oefeningen per training?

Het aantal compound oefeningen per training hangt af van je doelen en fitnessniveau. Voor beginners is het aan te raden om te beginnen met 3-4 compound bewegingen per sessie. Gevorderden kunnen dit aantal verhogen naar 5-6.

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Pas het aantal herhalingen en sets aan op basis van je vooruitgang. Voor ondersteuning bij zware lifts, overweeg het gebruik van figure 8 lifting straps.

Veiligheid bij compound oefeningen

Hoewel compound oefeningen zeer effectief zijn, is het belangrijk om veiligheid en correcte uitvoering te waarborgen. Begin altijd met een goede warming-up om je spieren voor te bereiden en blessures te voorkomen. Gebruik een spiegel of vraag een partner om je vorm te controleren.

Dit helpt ervoor te zorgen dat je de bewegingen correct uitvoert. Hierdoor voorkom je overbelasting van gewrichten en spieren. Draag de juiste uitrusting, zoals knie sleeves en wrist wraps. Dit biedt extra ondersteuning en stabiliteit tijdens zware lifts.

Integratie van compound oefeningen in je trainingsschema

Het integreren van compound oefeningen in je trainingsschema is eenvoudig. Combineer ze met isolatie-oefeningen voor een gebalanceerde aanpak. Een voorbeeld van een gebalanceerde trainingsweek kan er als volgt uitzien:

 • Maandag: Benen (Squats, Lunges, Calf Raises)
 • Woensdag: Bovenlichaam (Bench Press, Pull-Ups, Bicep Curls)
 • Vrijdag: Volledige lichaamstraining (Deadlifts, Rows, Bulgarian Split Squats)


Door compound bewegingen te combineren met isolatie-oefeningen, zorg je voor een evenwichtige training. Op deze manier pak je alle belangrijke spiergroepen aan.

Voorbeelden van trainingsschema's voor verschillende niveaus

Beginnersschema:

 • Squats: 3 sets van 10 herhalingen
 • Bench Press: 3 sets van 10 herhalingen
 • Deadlifts: 3 sets van 10 herhalingen
 • Rows: 3 sets van 10 herhalingen


Gevorderden schema:

 • Squats: 4 sets van 8 herhalingen
 • Bench Press: 4 sets van 8 herhalingen
 • Deadlifts: 4 sets van 6 herhalingen
 • Pull-Ups: 4 sets van 8 herhalingen
 • Bulgarian Split Squats: 4 sets van 10 herhalingen per been


Deze schema's kunnen worden aangepast op basis van je persoonlijke doelen en vooruitgang.

Compound oefeningen zijn een onmisbaar onderdeel van elke effectieve trainingsroutine. Ze helpen je om sterker te worden, spieren op te bouwen en je algehele fitheid te verbeteren. Deze trainingen bieden tal van voordelen. Begin vandaag nog met het integreren van compound bewegingen in je schema en ervaar zelf de resultaten.

Benieuwd naar de beste tools voor je krachttraining? Neem een kijkje in onze collectie fitness accessoires en ontdek hoe je jouw prestaties kunt verbeteren. Of je nu op zoek bent naar extra ondersteuning, meer grip of stabiliteit. Wij hebben de producten die je nodig hebt om je trainingen efficiënter en effectiever te maken.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.